Om vi ska kunna leva till­sam­mans behö­ver vi prata med var­andra. Där­för bju­der vi in smarta, utman­ande och rele­vanta gäs­ter till en pod­cast där olik­heter upp­muntras och gör oss klokare.

Sam­talet fort­sätter.

Senaste avsnitten

Om vi ska kunna leva till­sam­mans behö­ver vi prata med var­andra. Där­för bju­der vi in smarta, utman­ande och rele­vanta gäs­ter till en pod­cast där olik­heter upp­muntras och gör oss klokare.

Sam­talet fort­sätter.

Navid Modiri är kreatör, artist, föreläsare och samtalsaktivist som arbetar med samtalet som verktyg och hur vi kan bli bättre på att prata med och lyssna på varandra. 

Navid är född 1983 i Iran, uppvuxen i Göteborg och numera bosatt i Malmö. Han har stått på scen sen han var 16, varit programledare i radio och tv samt gjort hundratals framträdanden som föreläsare och med sitt band ”Navid Modiri & Gudarna”.

Navid älskar att ställa nyfikna frågor, sätta igång människors fantasi, få oss att tänka på förändring och framtid och använda vår kreativitet för att skapa en bättre värld.

Ett av vår tids största problem är de ökade avstånden mellan människor och de missuppfattningar, konflikter och ökade nivåer av främlingskap som följer.

Digitaliseringen har gjort det möjligt för oss att koppla ihop våra datorer men också att slippa prata med och umgås med människor som inte tänker, pratar eller känner som oss. Det uppstår grupperingar, filterbubblor och polarisering mellan landsbygd och stad, mellan rika och fattiga, mellan progressiva och konservativa, mellan kristna och muslimer, mellan unga och gamla.

I en värld där alla har varsin världsbild är det svårt att förstå varandra. I en värld där alla pratar för att få rätt är det svårt att lyssna. I en värld där vi hela tiden ska dela upp oss i vi och dem är det svårt att skapa ett gemensamt samhälle.

Vi behöver förändra samtalet för att kunna förändra samhället.

De senaste åren har Navid spelat golf med meningsmotståndare, ätit lunch med kvinnliga imamer, intervjuat islamofober, blivit kompis med före detta nazister, lyssnat på poddar med vänsterextrema, högerextrema, mailat fram och tillbaka med några av de vassaste provokatörerna i landet och druckit kaffe med före detta buddhistiska skogsmunkar för att försöka hitta lugnet igen.

Navid har som programledare, journalist och samtalsaktivist ägnat tiotusentals timmar åt att just prata med människor. Han har samtalat med människor som inte tänker, tycker eller känner som honom. Nu får du vara med och höra de samtalen.

Vi tror på ett samhälle där medborgarna kan vara oense i samtal utan att ta till hot, våld eller mobbning.

Vi tror på ett samhälle där ledare, politiker och makthavare har samtal över gränserna.

Vi tror på ett samhälle där människor som inte håller med varandra ses och pratar med varandra.

Vi tror på ett samhälle där barnen får lära sig att prata, lyssna och samtala redan i skolan.

Vi tror på ett samhälle där barnen får lära sig vara oense, ha konflikter och reda ut dem redan i skolan.

Vi tror på ett samhälle där vi bjuder in skav, friktion och konflikt i fler samtal.